Goedemorgen lieve mensen,
Hebben jullie ook zo’n zin in de lente?
Op dit moment is het 27 maart en de tuin is bijna klaar voor het nieuwe seizoen. In mijn vensterbank thuis staan allemaal kleine minikasjes en achter het huis staat een koude bak en een tijdelijke kas. De pas gekiemde plantjes verhuizen van binnen naar de kas buiten en als ze straks sterk genoeg zijn neem ik ze mee naar de tuin waar ik ze dan in de volle grond plant. Ik laat dit jaar de tuin niet ploegen. Het is nog vrij schoon en het is niet nodig. Ik woel de grond wat los, zo blijft het bodemleven zo veel mogelijk intact en dit zou ervoor moeten zorgen dat het vruchtbaarder wordt. Ik strooi wel koemestkorrels. De rabarber groeit al goed en de prei groeit ook prima!
Dit weekend heb ik de vroege aardappels gepoot, de tuinboonplantjes in de volle grond gezet en de eerste radijsjes gezaaid. De rest moet nog wachten, want voor de meeste gewassen is het nog te koud. In april ga ik allerlei andere gewassen voor zaaien, zoals courgette en spinazie en nog veel meer. Die plantjes mogen pas na ijsheiligen (15 mei) naar buiten, want dan is de kans op vorst klein genoeg en kunnen de plantjes volwassen worden in de volle grond. De boontjes mogen ook pas de laatste week of begin mei gezaaid worden, want “de blaadjes van de boon mogen de maand april niet zien”. Nog een leuk weetje. Wanneer je plantjes hebt voor gezaaid en je wilt ze graag in de volle grond zetten, wacht dan in ieder geval tot er 5 blaadjes aan je kiemplantje zitten. Het 5de blaadje is namelijk “het hart” van het plantje. Zitten er minder aan, is de kans groot dat het toch afsterft.
Om plaats te maken voor de oogst van komend seizoen, heb ik met groente uit de vriezer het volgende heerlijke recept gemaakt:
Ovenschotel met spekbonen voor 4 personen
Ingrediënten:
- 850 gram aardappelen
- 400 gram spekbonen (uit de vriezer)
- 1 rode peper
- 2,5 cm verse gember
- 3 teentjes knoflook
- 1 grote rode ui
- 1 tl paprikapoeder
- 0,5 tl chilipoeder
- Beetje peper en zout naar smaak
- 1,5 tl gedroogde tijm
- Olie
- Eventueel roomboter
- Eventueel wat geraspte geitenkaas
- 200 gram ham blokjes of spek blokjes (kan vervangen worden door gebraden kip blokjes)
Bereiding:
- Schil en snijd de aardappelen in niet te kleine stukken, snijd de peper inclusief zaadjes in hele kleine stukjes, snijd de gember, knoflook en ui in stukjes.
- Kook eerst de aardappelen in 15 tot 20 minuten beetgaar.
- Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit een pan met wat olie en bak de gember, rode peper, knoflook, ui, alle kruiden en de ham blokjes of spek blokjes.
- Voeg na een paar minuten de bevroren spekbonen toe en bak ze 5 minuten mee.
- Giet de aardappelen af en bak ze nog kort mee.
- Giet daarna het hele mengsel in de ovenschaal, voeg eventueel nog wat klontjes roomboter toe en bak alles in 15 goudbruin.
- ik heb er nog een klein beetje geitenkaas over heen gestrooid, maar dat kun je ook gewoon weglaten.
Heerlijk met wat rauwkost erbij, eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties
Mooi man!!