Goedemorgen op deze mooie nazomer dag,
Ik heb dit jaar weer genoten van het leven op de tuin. Heerlijk eten van de tuin en genieten van de hommeltjes, bezige bijtjes en de bloemen.
De herfst is nu begonnen, de blaadjes verkleuren en vallen van de bomen. het is tijd om te oogsten en dat dan ook te vieren. Ondanks dat het een andere zomer was dan normaal, met verschillende gewassen wat minder goed opkwam, mogen we toch genieten van een mooie oogst. De pompoenen blijven nog even zitten tot midden/eind oktober. De wintergroentes, zoals boerenkool en koolraap blijft ook nog zitten. Dit jaar had ik een snoepkomkommerplant in de tuin gezet en daar is zoveel oogst van gekomen, dat ik het niet alleen op kon en dus lekker kon uitdelen. De aardbeiplantjes had ik uitgebreid met ongeveer 80 extra plantjes en zo kon ik deze zomer heerlijke jam maken.
In dit recept wordt gewerkt met 1250 kilo fruit (deze werkwijze kun je voor alle zachte fruit gebruiken). Voor een grotere of kleinere hoeveelheid fruit, kunnen gemakkelijk de ingrediënten worden aangepast. Omdat we met elkaar wat gezonder willen worden heb ik de speciale geleisuiker genomen, daar is nl maar heel weinig van nodig. Als je het liever op de ouderwetse manier wilt maken, gebruik je gewone geleisuiker en dan ga je uit van 1:1, Dus 1 kilo fruit + 1 kilo geleisuiker. De grote hoeveelheid suiker zorgt voor de houdbaarheid van de jam. Wanneer je minder suiker gebruikt is de jam minder lang houdbaar, dat is natuurlijk niet erg als je de jam nu wilt consumeren en niet maanden wilt bewaren. In geleisuiker zit pectine en citroenzuur. Van nature zit er pectine in zacht fruit, maar des te rijper het fruit, des te minder pectine erin zit. Door de stukjes fruit te besprenkelen met citroensap en te bestrooien met suiker vallen de aardbeien minder snel uit elkaar wanneer je het kookt. Lekker als je van stukjes fruit in je jam houdt. Je kunt ook jam in wecken, Dat zal ik in een ander bericht plaatsen, want dat kan niet met geleisuiker. Geleisuiker mag niet langer koken dan 4 minuten, anders valt de gelei uiteen en heb je hele natte jam.
Ingrediënten:
1250 kilo aardbeien
500 gram geleisuiker speciaal (Van Gilse)
eventueel paar druppels citroensap
Voorbereiding:
Kook de jampotjes en deksels even kort uit voor gebruik om bacterien in de potjes te voorkomen.
Bereidingswijze:
Wanneer je stukjes in je jam wilt:
- Snijd het fruit in stukjes en strooi er wat suiker en citroensap overheen en laat even staan.
Wanneer je liever gladde jam wilt:
- Snijd het fruit in stukjes en doe het in een hoge pan. (tegen spatten)
- Doe het suiker erbij.
- Breng het al roerende aan de kook.
- Prak het fruit met een stampot stamper wat fijner.
- Als je helemaal geen stukjes wilt kun je met een staafmixer ook nog even kort mixen.
- Laat vanaf het moment dat alles borrelt, het mengsel nog 1 minuut koken.
- Schuim de jam eventueel af met een schuimspaan.
- Schenk je hete jam in de potten, vul ze tot de rand en sluit ze meteen af.
- Draai de potten op hun kop en laat 15 minuten zo staan.
- Draai ze weer terug en laat afkoelen. De jam is ongeveer 1 jaar houdbaar.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties