Worteltjes wecken

Gepubliceerd op 14 december 2020 om 08:46

Een hele mooie dag gewenst allemaal!

 

De afgelopen tijd is best moeilijk geweest voor iedereen en dat is het nog. Maar ondanks het feit dat je zoveel mogelijk thuis moet blijven en niets in groepen kunt doen, is er nog genoeg leuks te ondernemen. Een heerlijke wandeling, waarin elke keer wel weer iets anders ziet. Je bent in beweging en plukt vitamines en daar wordt je blij van. Zo ga ik nu in de herfst/winter 1 keer per week naar mijn tuin. Inmiddels is bijna alles eruit en heb ik de tuin bijna helemaal winterklaar. De laatste oogst is binnen en verwerkt. (in de vriezer of geweckt of opgegeten.)

Wecken, een ouderwetse manier van inmaken. Ik kom net kijken en heb nog niet alle professionele materiaal die ik zou willen. Maar ook zonder dat, kun je heel goed wecken. Door te wecken, blijven de groenten tot wel een jaar houdbaar en sommigen zelfs langer. Ondertussen heb ik appelmoes geweckt, worteltjes en zuurgoed. Natuurlijk heb ik de informatie eerst van internet gehaald (lang leve Google). Nu heb ik een inmaakboek van Weck van mijn moeder te leen. Gisteren (22 november)  heb ik mijn laatste worteltjes uit de tuin geweckt. 

 

Wat heb je nodig?

  • Weckglazen met deksel, rubberen ringen en veerklemmetjes. Als je dat niet hebt dan kan het heel goed met de glazen groentepotten van de supermarkt. Maak ze goed schoon en dompel zowel de deksel als het glas onder in kokend water. Dit geldt ook voor de weckglazen. Op deze manier worden alle bacteriën gedood. Zet de potten daarna omgekeerd op een schone theedoek tot je ze gaat vullen.
  • Weckketel of een grote soeppan (gebruik je de soeppan, dan ook een theedoek erbij)

Bereidingswijze:

  • Eerst was je de wortels en daarna schil je ze met de dunschiller. Doe ze dan meteen in een bak met water, want dan houden ze hun mooie oranje kleur.
  • Zet een pan met water op en breng het aan de kook. Snijd ondertussen de wortels in plakjes.
  • Zodra het water kookt, doe je de wortelplakjes erbij en laat het 5 minuutjes koken. Daarna afgieten en wat laten afkoelen.
  • Maak een lichte zoutoplossing met de verhouding 10 gram zout op 1 liter water en kook dat op. (het kan ook met gewoon gekookt water)
  • De wortels in de potten doen en overgieten met de zoutoplossing tot 2 cm onder de rand.
  • Bij de groentepotten de deksel erop draaien en bij de weckglazen de natte ring op de deksel leggen en de deksel erop leggen, veerklemmetjes erop.
  • Weckketel: potten op het rooster zetten en de ketel vullen met water (die ongeveer dezelfde warmte heeft als de inhoud van de potten) tot 1 tot 2 cm onder de rand van de bovenste potten. 90 minuten op 100 graden koken.
  • Grote soeppan: leg een theedoek op de bodem van de pan, zodat de potten niet rinkelen tegen de bodem van de pan en tegen elkaar. Zet de potten in de pan en vul deze met water (die ongeveer dezelfde warmte heeft als de inhoud van de potjes.) tot ongeveer 1 tot 2 cm onder de rand van de bovenste potten. 90 minuten laten koken.
  • NB: de kooktijd gaat pas in wanneer het water kookt.
  • Na de kooktijd de pan laten afkoelen met het water er nog in. De potten mogen er wel uit. Dit kun je doen met een glastang, maar mee laten afkoelen tot je ze er met de hand uit kunt halen is ook ok.
  • Zet de potten op een theedoek en leg er een andere theedoek overheen en laat het verder afkoelen. Tijdens het afkoelen zul je bij de groentepotten een plop horen, dit betekent dat het vacuüm is getrokken en de potten goed zijn gesloten. De potten moeten een nacht “rusten” en dan kun je ze in je voorraadkast of kelder opbergen om later een keer op te eten.

 

Voor de volgende keer heb ik een heel erg lekkere én gezonde banen/pompoen/walnootbrood met speculaaskruiden op het menu staan.

Tot dan!

 

Groetjes van Corrie

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb